دومین همایش روز مباهله
رونمایی از کتاب سادات در ایران و جهان
مدیرعامل بنیاد فرهنگی، اجتماعی سیستان
در قرآن کریم راجع به حقوق سادات دو آیه وثیق و عظیم و محکم داریم که در بحث حقوق واجبه سادات آیه شریفه مودت است که به حقوق معنوی سادات از باب مودت، تکریم و احترام نسبت به سادات اشاره میکند.
در قرآن کریم راجع به حقوق سادات دو آیه وثیق و عظیم و محکم داریم که در بحث حقوق واجبه سادات آیه شریفه مودت است که به حقوق معنوی سادات از باب مودت، تکریم و احترام نسبت به سادات اشاره میکند.
اهل سنت از این آیه شریفه وجوب مودت را برداشت کردند و واجب میدانند، به هر حال در نزد شیعه هم بعید میدانم که کسی مخالف این عقیده باشد. مودت در قرآن از واجبات هست و در وجوب آن شکی نیست لذا به اطلاق آیه مودت ما حقوق واجبه سادات را برداشت میکنیم و به اطلاق آیه خمس حقوق واجبه مادی سادات را هم میتوان از آیه شریفه سوره انفال برداشت کرد مهمترین حقوق واجبه سادات بخشی هست که در خمس تعیین شده و شمول خمس هم
«وَاعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ» همه درآمدهای خصوصی و عمومی را شامل میشود، که طبق این آیه حق سادات در تمام درآمدهای خصوصی و عمومی وجود دارد و حال به چه شکل میشود اینها را تحصیل کرد و به ساداتی که مستحق این حقوق هستند رساند که این امر باید سازماندهی شود.
در گذشته دستگاهها، نظام،ها و حکومتها تشکیلاتی داشتند شبیه همین بنیاد سادات که دستگاه نقابت خوانده میشد و این دستگاه نقابت سرپرستی، رسیدگی، محافظت معنوی و مادی و مراقبت بر سادات را بر عهده داشت. و اعضای دستگاه از سادات بودند و حکومتها آنها را به رسمیت میشناختند و
توزیع حقوق سادات هم از کانال همین دستگاه نقابت شکل میگرفت و در این قرن اخیر کمرنگ شد و از بین رفت.
بنیاد سادات باید نهادی باشد ذیل مقام معظم رهبری قدسسره که در کلیت عالم اسلام و رهبریت جامع جهان اسلام تعریف شود و همانگونه که ما در بعد از انقلاب اسلامی نهادها و بنیادهای متعددی جهت رساندن حقوق واجب و خدمات واجبه به بخشهایی از جامعه تعریف شده این نهادها تشکیل شده مثل کمیته امداد برای خدمت به محرومین و نیازمندان؛ بنیاد شهید برای خدمترسانی و رساندن حقوق واجبه به جمعیتی که مستحق دریافت این حقوق هستند بنیاد جانبازان، بنیاد مستضعفان، بنیاد۱۵ خرداد همه اینها بنیادهایی هستند که تشکیل شدند.
به فرمان امام خمینی رضوانالله تعالیعلیه بنیاد شهید و سایر بنیادها در مجلس شورای
سلامی صاحب قانون شدند و رسمیت پیدا کردند.
بنیاد سادات هم به لحاظ تکلیفی که بر جمهوری اسلامی هست باید یک نهاد و یک بنیاد رسمی و قانونی شکل بگیرد.
این بنیاد میتواند به لحاظ جمعآوری منابع خودش خودکفا باشد. انفال جزو موارد خمس محسوب میشود. اگر ما منابع خمس را که حق سادات در آن قرار دارد بهدرستی شناسایی کنیم و مورد دقت قرار دهیم و بتوانیم آن را تحصیل کنیم. در کشور ما بالغ بر ۱۲ میلیون جمعیت سادات است این جمعیت کثیر قابلیت یک بنیاد مستقل را در این کشور دارد مخصوصاً که این جمعیت سادات حقوق واجبی دارند که خودشان به تنهایی نمیتوانند تحصیل کنند و حقوق اینان نیاز به حمایت دارد.
1401/05/02